Conform statisticii făcute în primăvara anului 2014, mai mult de 50% din staţiile de radio din România care utilizează aplicaţii software profesionale licenţiate pentru managementul programelor radio, utilizează produsele Q. Aplicaţia Studio Q este elementul central al sistemului de automatizare radio oferit de firma noastră, conţinând toate modulele şi funcţiile necesare creării şi difuzării unui program de radio complex. Are modul dedicat pentru Emisie (playout), încărcare baza de date cu piese şi alte tipuri de înregistrari audio, configurare playlist automat, programare primară publicitate, raportare/monitorizare sau setări şi control sunet, toate sunt conţinute în acest pilon de bază al soluţiei QSound SOFT.
Utilizatorii aplicaţiei Studio Q beneficiază de siguranţa şi stabilitatea unui program de emisie utilizat în radiourile din întreaga Românie şi Europa de EST de peste 15 ani, cu facilităţi dezvoltate conform cerinţelor profesioniştilor din peste 250 de staţii de radio. Utilizăm tehnologii Windows sau Android de ultimă generaţie, aducând radioului clasic funcţii interactive dedicate dispozitivelor mobile, nelipsite astăzi din buzunarele fiecărui ascultător. În fapt, oferim un nou concept de radio, în care omul de radio şi ascultătorul său sunt conectaţi în permanenţă printr-un lanţ de aplicaţii coerente şi interfaţate nativ.
- Procesor min 1700 Mhz
- RAM min. 2 GB
- HDD min. 40GB
- Placa de sunet: M-Audio Delta 1010LT, Creative SB Audigy, ESI Maya 44 XTe, ESI MAYA 44 USB+, ESI MAYA GIGAPORT HD+
- Placa video: racire pasiva, rezolutie minima 1280 x 1024(statii de lucru), 2560x 1024 sistemele de emisie cu lucru pe doua monitoare
- Placa de retea: 100Mbps sisteme 1-4 statii de lucru, 1 Gb retele mai mari
- Sisteme de operare Windows XP, Windows 7, Windows 2008/2012 Server
- Ventilare suplimentara carcase pentru sistemele de emisie
- Nu recomandăm utilizarea plăcilor de sunet sau video existente pe placa de bază


- 06 martie 2015 – Generarea containerelor cu AllOthers pe baza playlistului zilnic şi AllOthersDatabase.csv Facilitatea se adresează celor care deţin un BSQServer şi doresc să exporte containere cu jingles efecte, promo în staţiile locale. Containerele sunt generate automat pe baza informaţiilor existente în playlist-ul zilnic – în fişierul cu numele dd.mm.yyyy.smf şi a fisierului raport AllOthersDatabase.csv – care declară baza de date muzicală a staţiei locale.
- 20 februarie 2015 – Generarea containerelor cu muzică pe baza playlistului zilnic şi SongDatabase.csv Facilitatea se adresează celor care deţin un BSQServer şi doresc să exporte containere cu muzica în staţiile locale. Containerele sunt generate automat pe baza informaţiilor existente în playlist-ul zilnic – în fişierul cu numele dd.mm.yyyy.smf şi a fisierului raport SongDatabase.csv – care declară baza de date muzicală a staţiei locale.
- 14 februarie 2015 – Implementare adaugare şi ştergere multiplă în paleta de jingles. Operaţiunile de adăugare de jingle respectiv ştergere într-o paletă au fost optimizate prin introducerea facilităţii de selecţie multiplă şi executarea operaţiunilor solicitate pe toata selecţia.
- 13 februarie 2015 – procedura de mapare songuri din fişier SongDatabase.csv pe un OnAirPrograms În condiţiile în care pentru mai multe linii de radio (programe de radio independente) se foloseşte o singură bază de date, s-a implementat facilitatea de import automat al raportului de bază de date SongDatabase.csv generat de BSQ Client pe un OnAirProgram selectat. În acest fel, bazele de date existente deja la clienţi pot fi remapate pe ArhivaMuzicală centrală, utilizând această facilitate.
- 5 februarie 2015 – Modificare filtre de selecţie MassMove, pentru a putea exporta fişiere asociate cu o anumită linie de radio În condiţiile în care pentru mai multe linii de radio (programe de radio independente) se foloseşte o singură bază de date, am implementat în MassMove posibilitatea de filtrare a înregistrărilor după programele audio la care au fost asociate. Odată filtrarea de OnAirProgram activă, operaţiunile de export în containere pot fi făcute combinate cu celelalte filtre.
- 30 ianuarie 2015 – Extindere setare paletă de jingles la 255 de înregistrări. Limita de 60 de fişiere pentru sistemul de calcul soluţie de umplere a fost extinsă la 255.
- 7 ianuarie 2015 – Randomize Music Database – S-a implementat o opţiune nouă de reordonare a pieselor din baza de date, astfel încât ordinea de redare să fie resetată într-un mod aleatoriu. Facilitatea este importantă în momentul în care s-au încărcat consecutiv multe piese ale aceluiaşi artist, iar softul nu poate stabili o ordine de redare pe baza timpului de editare în baza de date. De asemenea, este utilă în cazul importului de containere în care piesele au fost importate în ordine alfabetică.
- 6 septembrie 2014 – Încărcare imagini CLOUD din Edit Record În Edit Record/AllOthers s-a creat un nou tabsheet pentru editarea datelor spotului, pentru a fi trimisă poza în StudioQCloud.
- 27 iunie 2014 – Studio Q Cameleon – pentru staţii locale cu program parţial preluat de la reţele Este o versiune utilă posturilor de radio care fac rebroadcast la un post de radio care transmite naţional, dar doar pentru anumite intervale orare dintr-o zi. Se urmăreşte implementarea unui mod de lucru dual al softului instalat în staţia locală de radio: Când este în program DE SATELIT/NAŢIONAL (sau de reţea) conform setării CU BIFA [x] din harta de sincronizare: Report&Settings > Technical Department > NCP Commands > NCPControl MAP softul funcţionează în regim de control după semnalele de satelit. Când este în program LOCAL conform setării FĂRĂ BIFĂ [x] din harta Report&Settings > Technical Department > NCP Commands > NCPControl MAP softul funcţionează ca un soft independent (licenţa Mainserver-simplă) difuzând muzică, playlist şi publicitate conform cu comenzile iniţiate de utilizator, dacă are setat şi opţiunea “Ignore Satellite Signals In Local Programs”
- 29 martie 2014 – Implementare proceduri în Playlist Editor de ImportAllDayPlaylist şi EXPORTAllDayPlaylist Implementarea unei comenzi de export al playlist-ului încărcat pentru întreaga zi, pe o anumită linie de radio (program) într-un fişier unic, utilizând în export codurile OnAirMusicDatabase sau SUID/Pinf. Aceste coduri se transmit de la calculatorul master (cap de reţea) la calculatoarele care importă baza de date muzicală şi alte tipuri de fişiere audio, fapt pentru care asigură identificatori unici pentru fişierele exportate în containere.
- 5 iunie 2014 – S-a modificat algoritmul de umplere al calupurilor de publicitate din statiile locale ale unei retele de radio. Noul algoritm roteşte in mod uniform ca istoric de timp paleta Netsynch, bazându-se doar pe data/ora ultimei difuzari si calculul de lungime al calupului de publicitate.
- 8 mai 2014 – Dezvoltarea in consola de emisie a interfeţei de mesaje pentru aplicaţia Interactive.net. Cu noua interfaţa DJ/Animatorul comunica TEXT direct din DJ Console cu ascultatorii ce au instalată aplicaţia mobilă a staţiei de radio.
- 11 aprilie 2014 – Am imbunataţit modul de recunoastere al plăcilor de sunet sub Windows 7, existând acum o paleta extinsă de placi de sunet care pot fi utilizate.
- 2 martie 2014 – S-au implementat in modulul Report&Settings > Programs Department > Playlist Editor proceduri pentru Import/Export AllDayPlaylist pentru a putea fi utilizate in sincronizarea playlist-urilor cu softuri externe sau transmiterea lor din capul de retea catre statiile locale. Comenzile de import-export pot fi generate automat si de aplicatiile BSQ Client sau Server.
- 21 februarie 2014 – Modulul DJ Console transmite catre aplicaţia mobila (Android – v 0.2.2) date despre Artist, Nume piesa si durata calup publicitate.
- 27 ianuarie 2014 – Am rezolvat cateva buguri legate de mixajul diferit al pieselor salvate cu Playlist Manager vs. Playlist Generator (multumim Radio Impuls Cluj) ; s-a revăzut modul de raportare pentru Importul de grile de publicitate; Importul paletei de genuri muzicale din Programs Department > Genre&Categories Editor a fost refacut (mulţumim radio Zu)
- 14 noiembrie 2013 – am introdus loguri suplimentare la Initializare baza de date si testare conexiune ADO
Pe lângă softul de bază Studio Q, am dezvoltat o serie de submodule specializate, care lucrează interfaţate nativ cu Aplicaţia de bază Studio Q.
News
Modulul News realizează managementul complet al ştirilor prelucrate de reporterii şi redactorii staţiei de radio, asigurând funcţiuni pentru editarea ştirilor, asignarea insert-urilor audio, gruparea lor în buletine de ştiri şi managementul facil al redării lor în emisie. Modulul NEWS permite arhivarea informaţiilor şi regăsirea lor după criterii multiple, implementând un sistem de evaluare cantitativă/calitativă a ştirilor introduse de oamenii din departamentul de ştiri printr-o interfaţă de raportare intuitivă.
Specificatii tehnice Ruleaza pe un sistem statie de lucru StudioQ, fiind activat in sectiunea Report&Settings. Există o interfata grafică utilizator vizibilă in DJ Console.
Documentatie
Manual News V1.1.pdf [1.8 Mb] – 3,5 Mb
Backup SERVER
Pentru a garanta o emisie 24 din 24 de ore, indiferent de problemele tehnice care pot să apară într-o staţie de radio care emite non-stop, am creat un sistem de mirroring al emisiei. Astfel fişierele audio, datele din bazele de date sunt copiate automat pe un al doilea sistem de emisie, permanent pregătit să preia sarcina emisiei dacă pe sistemul principal o componentă hardware cedează. În acest fel, implementând sistemul Studio Q cu funcţiile de back-up, nu există posibilitatea întreruperii emisiei staţiei de radio din motive software sau hardware.
Specificatii tehnice Se instalează pe un computer cu o configuratie asemănatoare celui din emisie, avand o capacitate de stocare pe hard-disk cel putin egală cu emisia si partiţii identice.
Documentatie
Backup SERVER-manual.pdf [0.8 Mb] Update 11 decembrie 2012 – protejarea transferului de date executat de wachdogdatabase.exe si afisarea in loguri a informatiilor suplimentare atunci cand apar probleme la copierea datelor
Studio ECHOne
Studio ECHOne este un modul de monitorizare al emisiei staţiei dumneavoastră de radio, principalul lui scop fiind acela de a detecta pauzele de emisie sau problemele de natură software din sistemul de play-out. Astfel semnalul audio receptat din eter printr-un tuner este preluat într-o placă de sunet şi procesat de un Silence Detector, iar în cazul scăderii lui sub o limita setată, vor fi trimise mesaje SMS printr-un modem GSM sau e-mail către departamentul tehnic al radioului. În cazul reţelelor de radio, sunt monitorizate semnalele de sincronizare prin satelit şi modul de lucru al tuturor aplicaţiilor din pachetul StudioQ. Sistemul dispune de o formă presetată de rezolvare primară a problemelor de funcţionare cunoscute, luând singur măsurile de remediere şi doar în caz de eşec trimiţând datele către departamentul tehnic.
Specificatii tehnice Rulează pe calculatorul de emisie al statiei de radio si este conectat la un modem GSM sau comunica pe internet cu un server de e-mail. Poate trimite mesajele de alerta prin SMS sau EMAIL.
Documentatie
Studio ECHOne-manual2014.pdf [0.8 Mb] Update 28 octombrie 2013 – Aplicația a fost modificată in scopul recunoașterii situațiilor des intălnite de erori si pre-programată sa incerce rezolvarea lor prin restartarea aplicatiilor blocate. In cazul in care primul set de măsuri de remediere al problemelor luat in mod automat de aplicatie nu are succes, atunci va fi trimis un mesaj de alertă prin SMS sau e-mail către departamentul tehnic.
BSQ Server
Sistemul BSQ este dedicat reţelelor de radio, fiind creat pentru managementul complet al staţiilor locale dintr-o locaţie unică (staţia CENTRALĂ). Implementează funcţii de transfer automat peste internet al fişierelor audio, grile de publicitate, playlist-uri, rapoarte spre/dinspre CENTRALĂ, are mecanisme de încărcare a acestor fişiere în softurile de emisie ale staţiilor locale. Softurile locale vor primi semnalele pentru insert-uri prin satelit sau internet, toate operaţiunile din staţia locală fiind făcute automat, fără intervenţia unui operator uman.
Specificatii tehnice Ruleaza pe un sistem SERVER, avand nevoie de resurse hardware (spatiu HDD, memorie RAM) in funcție de numărul de stații locale pe care trebuie sa le gestioneze. CPU: Intel XEON X3430 @ 2.4 Ghz RAM: 8.00 GB OS: Windows 2008 Server Standard SP2 HDD: 500 GB LAN: Gigabyte Aplicatii: Server de FTP: Cerberus, ServU, SQL Server 2008
Documentatie
BSQ SERVER – manual2014.pdf [5.2 Mb] Update 04.11.2013 – Aplicaţia se interfaţează cu StudioECHOne, semnalizând automat pe e-mail departamentului tehnic dacă sunt blocaje de procesare comenzi sau server-ul are probleme de funcţionare.
BSQ CLIENT
Modulul BSQ Client este componentă Client a modulului BSQ Server şi execută managementul softurilor instalate în staţia locală. Conţine un set de comenzi (pornire/oprire la o anumită oră, download/upload de fişiere, încărcare de fişiere audio, grile de publicitate, playlist muzical, generare de rapoarte şi comenzi specifice) pe care le execută în mod automat, trimiţându-le softului de emisie Studio Q.
Specificatii tehnice Rulează pe calculatorul care asigură emisia in stația locală, pentru utilizarea aplicației fiind nevoie de o conexiune de internet garantată de minim 512 Kbps
Documentatie
BSQ Client-manual2014.pdf [5.2 Mb] Update 20.10.2013 – Funcţie de scanare spoturi vs. difuzare în playlist Utilizatorii modulului BSQ au la dispoziţie o nouă facilitate, care le permite să urmărească dacă spoturile programate au fost şi difuzate, conform programării. Mod de lucru: Se scanează grila de publicitate şi se compară cu raportul de difuzare din softul de emisie, iar dacă se constată diferenţe, se trimite un mesaj specific către EchONE. 28.03.2013 – Implementare comenzi “EmptyPalette” şi “AddPalette”, prin intermediul cărora se realizează în mod automat schimbarea înregistrărilor dintr-o paletă.
RDS CONTROLLER
RDS Controller este o aplicaţie care transmite datele din Studio Q într-un sistem RDS (Radio Data System) pentru a afişa în timp real ascultătorilor ce posedă aparate de radio dotate cu opţiunea RDS mesaje text utilizând informaţii legate de înregistrarea on-air din softul Studio, emisiunea difuzată sau mesaje promoţionale.
Specificatii tehnice Aplicația poate fi instalată pe calculatorul de emisie sau pe un calculator diferit, comunicând cu Emisia prin reteaua LAN sau internet. In funcție de echipamentul RDS, pot fi necesare anumite ajustări ale aplicației. In acest moment echipamentele testate si complet funcționale sunt urmatoarele: > AEV RDS 4500 > Inovonics RDS 730
Documentatie
RDS Controller-manual2014 [0.6 Mb]
SOUND LEVEL CONTROLLER
SOUND LEVEL CONTROLLER (SLC) este o aplicaţie de control al volumului de ieşire pentru plăcile de sunet compatibile WINDOWS. Volumul Master al plăcii de sunet poate fi modificat automat de SLC pe baza setărilor din fișierul cu intervale orare stabilite de utilizator ţinând cont de următorii parametri: nivelul maxim/minim de sunet acceptat şi intervale orare cu setări diferite de volum în funcţie de zilele săptămânii. Aplicația este utilă pentru setarea volumului sunetului in locațiile unde zgomotul de fond variază in cursul unei zile intr-un mod predictibil, asfel incât compensarea sunetului să poată fi estimată si apoi reglată cu ajutorul SLC astfel incât raportul semnal/zgomot să se păstreze constant.
Specificatii tehnice Rulează pe calculatorul de emisie al programului audio actionâd automat asupra setărilor audio ale placii de sunet conform unui scenariu prestabilit.
Documentatie
SLC-manual2014 [0.5 Mb]
Comutator Audio QSS 1045
Dispozitivul audio de comutare programabil cu 3 canale (stereo) asigură backup-ul audio pentru sistemele de emisie ale staţiilor de radio locale, aparţinând reţelelor de radio care emit prin satelit. Supraveghează automat nivelul de intrare pentru semnalul audio de satelit, iar în lipsa acestuia, comută automat pe o altă sursă până la revenirea semnalului pe intrarea principală. Poate comunica staţiei CENTRALE prin internet (cu ajutorul softului livrat de Q) lipsa semnalului de satelit într-o anumită locaţie. Este interfaţat nativ cu aplicaţia BSQ CLIENT, având facilităţi de mixaj, preascultare a canalelor audio, setare a bass-ului, treble, gain etc. Toate funcţiile de control ale dispozitivului hardware sunt apelabile din software-ul livrat împreună cu echipamentul.
Specificatii tehnice Este un echipament hardware facut doar pe comandă si livrat de firma noastră in baza unei comenzi ferme de minim 5 (cinci) echipamente
Documentatie
Comutator Audio-manual2014 [0.4 Mb]
Ramai la curent cu toate noutatile noastre abonandu-te la newsletterul nostru.