StudioQ: o cronică a anului 2015

Anul 2015 a însemnat pentru noi 18 ani de activitate în automatizarea staţiilor şi reţelelor de radio, cu clienţi vechi de mai bine de 12 ani, dar şi clienţi noi care utilizează aplicaţiile StudioQ în mai bine de jumătate din staţiile de radio din România.

An de an am lucrat la dezvoltarea produselor de radio pentru a le alinia la trendurile din domeniu şi pentru a le integra cu noile tehnologii.

Ce am făcut în 2015?

În 2015 ne-am axat pe îmbunătăţirea experienţei de utilizare şi adăugarea de noi facilităţi de automatizare precum:

  • – Modificare filtre de selecţie MassMove – pentru cazul utilizării unei singure baze de date pentru mai multe posturi de radio, am dezvoltat posibilitatea de filtrare a înregistrărilor după programele audio la care au fost asociate.

  • – Interfaţă de editare song modificată pentru asocierea cu OnAirprograms – în condiţiile în care pentru mai multe programe de radio ONAIRPrograms se foloseşte o singură bază de date (Server Central), s-a implementat facilitatea de gestiune independentă a bazei muzicale
  • – Randomize music database o opţiune nouă de reordonare a pieselor din baza de date, astfel încât ordinea de redare să fie resetată într-un mod aleatoriu.
  • – Aplicaţia StudioQ ştie să transmită acum semnalele de sincronizare între staţii locale şi staţia cap de reţea prin internet, eliminând necesitatea conexiunii de satelit şi reducând astfel costurile de implementare ale unei reţele de radio.
  • – Implementarea unui mecanism de recuperare a erorilor datorită recepţiei slabe a semnalului de satelit.
  • – Testarea şi integrarea plăcilor de sunet ESI Maya 44 USB+
  • – StudioQ-Playlist Manager- integrare cu Windows 8 şi Windows 8.1
  • – StudioQ-Back-up Server – revizuire aplicaţie şi îmbunătăţirea sistemului de log-uri
  • – StudioQ-Digital Recorder – noua versiune permite înregistrarea simultană a mai multor linii de radio şi în prezent se lucrează la finalizarea interfeţei grafice utilizator. Noua aplicaţie va permite crearea de arhive de podcasturi în mod automat şi postarea lor pe site-ul postului de radio.
  • – Dezvoltarea unui sistem care arhivează snapshot-uri sau imagini din diferite locaţii şi le sincronizează cu streamul audio transmis din locaţie. Soluţia şi-a găsit aplicabilitate în transmisia audio-video din biserici: https://slujbadeduminica.ro/

Merită să reamintim aici şi update-urile din 2014 când am dezvoltat facilităţi precum StudioQ Cloud, Interactive.net sau StudioQ Cameleon.

Tot în 2015 a avut loc la Cluj întâlnirea oamenilor de radio locali, un eveniment organizat şi susţinut de StudioQ, la care au participat reprezentanţi ai reţelelor şi staţiilor din Cluj cu scopul de a discuta problemele cu care se confruntă şi provocările care ne aşteaptă.

Radio Campus Transilvania, Radio Coresi Braşov şi recent reţeaua informativă DIGI FM cu peste 20 de staţii la nivel naţional au intrat în 2015 în rândul utilizatorilor de StudioQ.

Pentru 2016 scopul nostru este de a continua această dezvoltare a soluţiilor, nu doar în tandem cu dezvoltarea noilor tehnologii şi schimbările sociale ci chiar cu un pas în faţă.

close