Încotro? Vezi concluziile întâlnirii cu oamenii de radio de la Cluj

Ne- am întâlnit, am discutat, am concluzionat. Radioul are viitor, dar nu în forma în care este el azi.

Care sunt acestea şi cum pot el să ducă la salvarea industriei radio ne-au spus: Florin Pruteanu, Radio Cluj, Aura Crişan – Radio Transilvania, Eduard Popescu – Radio Impuls şi Napoca FM, Mircea Graur- Vocea Evangheliei Cluj şi Csepan Gellert – Paprika Radio.

Pornind de la ideea că radioul aşa cum îl ştim noi pierde ascultători în defavoarea radiourilor online şi a altor canale sau playere muzicale, care nu întrerup emisia cu publicitate şi ştiri, am încercat să găsim soluţii şi păreri atât în ceea ce priveşte dezvoltarea softului de automatizare StudioQ, cât şi îmbunătăţirea programelor de radio.
Concluziile le puteţi citi în continuare:

Eter versus Online

” Radioul are viitor în măsura în care îşi îngustează publicul ţintă. A trecut vremea în care radioul oferea de toate tuturor.” – Florin Pruteanu, Radio Cluj

Fie că e vorba de radiourile care transmit în eter, sau care aleg ambele variante, nişarea pare a fi cea mai bună soluţie şi fidelizarea unui public atât cât este el.
Mai multe formate muzicale sub umbrela aceluiaşi radio, pare a fi o soluţie pentru a atrage mai multe categorii de public.

QSoft vine în ajutorul radiourilor cu soluţia tehnică, un soft de emisie StudioQ care permite redarea pentru mai multe linii de radio care citesc din aceeaşi bază de date, dar şi planuri de dezvoltare a unui modul de ştiri care în funcţie de formatele muzicale şi publicul ţintă cărora se adresează îşi extrag doar ştirile care prezintă interes pentru acea categorie. Încercăm astfel să reducem numărul de ascultători care schimbă postul, sau îşi pun propria muzică atunci când piesa nu este pe gustul lor sau ştirile sunt din afara domeniului lor de interes.

Live versus Podcast

Trăim într-o lume aflată într-o continuă mişcare, timpul e scurt pentru toată lumea şi poate nu ai timp să asculţi emisiunea de radio care te interesează. Fie că e vorba de o analiză economică, de un invitat special sau poate un mix al unui dj, radiourile trebuie să se adapteze la nevoile ascultătorilor şi nu invers. De aceea noi propunem Podcast-urile şi înregistrarea unor emisiuni sau programe care pot fi ascultate timp de câteva zile din arhiva web player-ului sau aplicaţiei de mobil.

Atunci când vine vorba de aplicaţiile de mobil, părerea participanţilor la întâlnire a fost că radiourile nu ar trebui să fie toate grupate într-o anumită aplicaţie, ci mai degrabă fiecare radio să vină cu propria aplicaţie. Bineînţeles pentru ascultători e mult mai util să descarce o singură aplicaţie, dar pentru radiouri înseamnă ascultători pierduţi, tentaţia de a schimba postul şi a merge la concurenţă fiind mai mare.

Soluţia: Interactive.net, aplicaţia de radio personalizată pe care Radio Impuls sau Napoca FM o folosesc.

Analog versus Digital

Cu noile update-uri StudioQ, care permit transmisia prin tehnologia digitală LiveWire, testată cu Axia Driver şi anunţul Finlandei care a precizat de curând că renunţă la radio analog, am adus în discuţie subiectul trecerii pe digital şi achiziţionari de hardware compatibil.

Sumarizând, dezvoltarea noilor tehnologii prin care se renunţă la multitudinea de cabluri dintr-un studio de radio, este îmbucurătoare mai ales pentru departamentele tehnice, doar că radiourile din România vor avea nevoie de 5-10 ani ca să treacă pe digital.

Concluzii transe în urma acestei întâlniri organizate de QSoft, împreună cu principalele posturi de radio din Cluj este că studiourile trebuie să investească în noi tehnologii care să îi ajute atât în crearea unor programe mai bune şi mai adaptate publicului lor ţintă, dar şi într-o mai bună valorificare a spaţiul publicitar.

Fie că e vorba de prezenţa online prin web playere sau aplicaţii de mobil, fie că susţin evenimente şi ies din studio pentru a încerca să se apropie şi să interacţioneze cu ascultătorii, prin transmisie live din medii neconvenţionale, QSoft prin produsele StudioQ încearcă să ofere suportul tehnologic şi să fie chiar cu un pas înainte şi să ofere soluţii pentru staţii mici locale, dar şi pentru reţele de radio, conform cu formatul şi cerinţele lor.

close