Cel mai utilizat soft de automatizare radio din România, StudioQ, a împlinit 20 de ani

StudioQ este prima aplicaţie de automatizare radio românească, prima sa versiune fiind lansată de la Cluj-Napoca, în anul 1997. Dezvoltat de Dan Chiuzbăian, softul a devenit în doar câţiva ani liderul de piaţă în România, oferind functionalităţi complete la peste 50% din staţiile radio din ţară. A ajuns, ulterior, şi în Moldova, Muntenegru sau Bulgaria. În cei 20 de ani de existenţă, StudioQ a ajuns sa fie folosit de peste 250 de staţii de radio naţionale şi locale.

StudioQ are o aplicaţie principală de emisie şi module secundare, care ajută la realizarea unei emisii complete, atât pentru staţii locale, cât şi reţele naţionale. În timp, a fost dezvoltat şi un serviciu de suport clienţi care este “live” 24/7, pregătit să răspundă tuturor solicitărilor venite din partea clienţilor.

Modulul principal de emisie StudioQ cuprinde un Mainserver (server de stocare date şi fişiere), Dj Console (playerul – partea cu care interacţionează DJ-ul), Edit Record (editarea pieselor, reclame, jingles, acapella etc.), Event ( programare publicitate, ştiri, promo etc.), Report& Settings (setări, rapoarte drepturi de autor conforme cu legislaţia din România, rapoarte comerciale, rapoarte tehnice etc.).

Pe lângă softul de control al emisiei (playout) au fost dezvoltate o serie de aplicaţii specializate, dedicate departamentelor postului de radio sau ascultătorilor lui: Commercials Manager, Playlist Manager, Interactive.net, Back-up Server, News, Digital Recorder sau RDS Controller. Toate aceste aplicaţii lucrează interfaţate nativ (comunică bidirecţional utilizând un concept unitar) şi oferă facilităţi unice utilizatorilor lor.


StudioQ înseamnă:

  • Playout – soft complet de emisie, cu funcţii interactive pentru realizatorii de radio.
  • Sistem de sincronizare dedicat retelelor de radio ce asigura comunicarea dintre Statia Centrala si staţiile locale prin satelit şi internet.
  • Soft de management al playlistului, cu optiuni de heavy şi recurent rotation, day-part restriction şi editor de reguli pentru reţetele muzicale ale postului de radio.
  • Modul specializat pentru programarea campaniilor de publicitate, generarea media plannerelor, urmărirea cash-flow-urilor, cu gestionarea grilelor de publicitate pentru un post sau mai multe.
  • Cloud cu informaţii despre artişti şi piesele încărcate în softul de emisie, cu acces şi din aplicaţia de mobil dedicată postului de radio.
  • Modul specializat de monitorizare a emisiei şi banda martor în format digital.

close